Home » Zgodovina

Zgodovina

Zgodovina knjižnice od 1948 do danes

Podatke za to obdobje sem spremljala skozi podobo glavne inventarne knjige ter matičnega listkovnega kataloga, vsa poročila, v kolikor so obstajala, se namreč nahajajo v Pokrajinskem arhivu v Mariboru.

Pred letom 1973, ko se je v knjižnici zaposlila prva knjižničarka, so inventarne knjige vodili različni profesorji, kar je razvidno iz različnih pisav v ročno pisanih inventarnih knjigah.

Na koncu vsake inventarne knjige je pečat in žig Ljudske republike Slovenije Mestnega ljudskega odbora Maribor, z opombami Uprave za dohodke. Prva inventarna knjiga nosi datum pečata 19. 4. 1954.

V knjižnici obstaja poleg desetih zvezkov ročno pisane glavne inventarne knjige tudi inventarna knjiga, ki se od leta 1998 vodi računalniško. V knjižnici obstajajo tudi inventarne knjige strokovne knjižnice (namenjene učiteljem ), mladinske knjižnice (čtiva) in pionirske knjižnice (namenjene vzgojiteljicam).

Obstaja pa tudi inventarna knjiga serijskih publikacij. Od leta 1973, ko se je v knjižnici zaposlila knjižničarka Petra Šnajder, ima knjižnica tudi listkovni katalog, ki je bil pisan ročno in je voden po takratnih katalogizacijskih pravilih.

Od leta 1977, ko se je v knjižnici zaposlila višja knjižničarka Jerica Rukavina, ki je knjižnico vodila do odhoda v pokoj leta 1998, pa je v knjižnici nastajal tipkani matični katalog.

Tudi, ko knjige vzamemo v roke in jih odpremo, lahko vidimo, da so skozi zgodovino šole opremljene z različnimi lastniškimi žigi.

Po upokojitvi ge. Rukavina je leta 1998 vodenje knjižnice prevzela ga. Aleksandra Fekonja., prof. Takrat je šolska knjižnica tudi postala polnopravna članica servisa Cobiss in postopoma je bilo vse gradivo vnešeno v vzajemno bazo podatkov Cobib.

Od leta 1995 je v knjižnici pomagala ga. Duška Kolar, ki je svojo delovno obvezo pri nas dopolnjevala, po njenem odhodu leta 2002 pa se je na njenem delovnem mestu zaposlil g. Damijan Kunštek, ki je bil do leta 2011 v knjižnici zaposlen za polovični delovni čas.

Ob njegovem odhodu leta 2011 se v knjižnici za polovični delovni čas zaposlila ga. Rajka Marhold, univ. dipl. bibl. V letu pred tem sta knjižnica ter čitalnica dobili nove knjižne regale in svojo sedanjo podobo.

V času, ko je knjižnico vodila ga. Fekonja, je v Cobib prispevala 1.279 bibliografskih zapisov. Po njeni upokojitvi leta 2020 je vodenje knjižnice prevzela ga. Marhold.

Od septembra 2022 ji v knjižnici pomaga Deja Žunko Mangotić, prof.

 

Aleksandra Fekonja, prof., in Rajka Marhold, univ. dipl. bibl.